Uprawa

Jagody Goji, czyli owoce wiecznej młodości stanowiły podstawę pożywienia ludzi żyjących na obszarze gór Himalajów już od kilkuset a nawet kilku tysięcy lat!Pochodzenie nazwy tej niezwykłej rośliny rodzącej magiczne jagody goji nie jest do końca jasne… historycy i etymolodzy wciąż pozostają w tej kwestii sporni, a prawdy możemy się jedynie domyślać. Nazwa goji pochodzi prawdopodobnie od nazwy obszaru Gojal, gdzie u stóp Himalajów ta cudowna roślina występuje już od wieków. Tajemnica uprawiania rośliny Goji była przekazywana z pokolenia na pokolenie poprzez przekazy ustne. Niezwykły wpływ na zdrowie jagód goji skutkował tym, że owoce goji w bardzo szybkim czasie rozprzestrzeniły się na pozostałe rejony Azji- głównie Chin, Indii i Mongolii, gdzie dosyć szybko zaczęto zakładać pierwsze, liczne uprawy krzewów goji.

jagody goji to owoce kolcowoju chińskiego

Kolcowój – krzew jagody goji

Kolcowój całkiem nieźle radzi sobie w naszych warunkach klimatycznych. Jest dosyć odporny na skrajne warunki pogodowe. Nie są mu straszne upały i mrozy. Szybko wschodzi i rośnie (do 2 metrów). W naszych warunkach klimatycznych nie owocuje jednak zbyt obficie. Owoce goji, które wydaje kolcowój pospolity uprawiany w Polsce wydaje jagody goji o znacznie gorszych walorach smakowych oraz zdrowotnych (w porównaniu do owoców wywodzących się z rejonów Azji).

Uprawa jagód goji, jagody goji uprawa

Krzew goji , uprawa

Amatorów uprawy tej niezwykłej rośliny nie brakuje(zwłaszcza rosnąca popularność jagód goji ma wpływ na taka sytuację). Niektórych natomiast może zniechęcać fakt, że pierwsze owoce goji mogą pojawić się na krzewie dopiero po 3 latach od wysiewu. Kolcowój pospolity ma za to stosunkowo niewielkie wymagania glebowe i jest rośliną bardzo odporną na mrozy, suszę… a nawet na wysokie temperatury czy nadmierne opady. Poniżej materiał filmowy, który wyjaśnia jak przygotować uprawę w warunkach domowych.

jagody-goji-uprawa-kwitnienie

Krzew goji podczas kwitnienia